Sunday, 4 August 2019

10 Top Catalina Update Problems


Problem 1: It Could Not Normally Run The IntelliJ

A lot of users stated that the InstalliJ is not running properly on MacOS Catalina. The reasons can be many but here is the solution.

You can reinstall the OS, which could relieve the issue. But this is a very systemic procedure. If you don’t want to lose all the data from your Mac, you have to make a backup of the device first. Then, you have to follow the 2 different methods to complete the installation properly.
Solution 1: Erase MacOS Catalina

Step 1: First, you have to connect your Mac to the internet. Wi-Fi or Ethernet, anything will work.

Step 2: There is an Apple icon at the top left corner of the screen, you need to click on it.

Step 3: After that, the drop-menu will be revealed and select "Restart" option from the menu.



Step 4: You also need to hold "Command + R" keys until the Mac reboots. Holding those key will send the Mac into Recovery Mode.

Step 5: In the Recovery Mode, navigate to OS X Utilities and select "Disk Utility". Followed by, a click on "Continue" to proceed.



Step 6: Now, you have to select "Startup Disk" and then, click "Erase" found at the top of the panel.



Step 7: Here, you have to type a name for the file that is to be erased. So, type MacOS Catalina.

Step 8: Now, a format list will be visible. If the Mac is using "HFS+" then you have to choose "Mac OS Extended"; if the Mac is using "APFS", then just select "APFS" from that list.

Step 9: Then, select "GUID Partition Map".

Step 10: Lastly, click "Erase" in order to erase the beta version of MacOS Catalina.



Upon completing this procedure successfully, you can exit Disk Utility and your Mac is ready to install MacOS Mojave.
Solution 2: Reinstall MacOS Mojave

Now that you have erased MacOS Catalina from your Mac, you will have to install a version of MacOS; in this case, it is MacOS Mojave. The steps are pretty simple, let’s have a look;

Step 1: Again, connect the Mac to an internet connection.

Step 2: You obviously have a bootable hard drive, create to install Mojave on the Mac.

Step 3: Click on the Apple icon at the top left corner and select "Restart" from the drop-menu.



Step 4: As your Mac restarts, you have to press and hold the "Option" key; doing this will initiate the Startup Disk.

Step 5: Now, you have to select your "bootable drive with MacOS Mojave" from the list startup disk list.

Step 6: The installation will begin after you click "Continue" on the MacOS Mojave window.
Problem 2: Stuck in Mojave Updates

Many users have complained that while they were trying to downgrade to Mojave, the Mac got stuck on Mojave update.
Solution 1: Restart Mac

In such a scenario, our first solution would be to restart Mac. The steps are very simple;

Step 1: Open your Mac and click on the Apple logo at the top left corner of the windows.

Step 2: A drop-menu will appear and click on the "Restart" option.

After the Mac is restarted successfully, you can try again installing the MacOS Mojave. You can look at the installation procedure of MacOS Mojave in the solutions above.
Solution 2: Check The Storage

It is also possible that due to lack of storage you are facing this issue. The MacOS updates are very large; so, even before you proceed with the installation check the storage.

Step 1: Go to Apple Menu and click on "About This Mac".

Step 2: Inside that section, you will be able to check "Used" and "Available" storage.
Problem 3: All My Reminders Have Gone

Sometimes after updating to new MacOS Catalina all the saved reminders are getting erased. And this is quite a common issue recently.
Solution: Restore Reminders

Step 1: Open the iCloud official website. Sign in to your iCloud account and then go to the settings.



Step 2: Inside the settings, you will find "Restore Calendars and Reminders" option at the left bottom of your screen. Click on that option to restore them back and it works. But you won’t be able to access them on iCloud.


Problem 4: Not Able to Share Screen via Skype

Users are having issues while launching Skype screen sharing feature after updating to new MacOS Catalina. Well, you can try 2 things to fix this;
Solution 1: Clear Skype Cache

Step 1: Log out and quit Skype and go to "Finder".

Step 2: Press Command + Shift + G and type "/users//library"



After that, delete the following;


Containters > com.microsoft.SkypeForBusiness


Internet Plug-Ins > MeetingJoinPlugin.plugin


Logs > LwaTracing


Saved Application State > com.microsoft.SkypeForBusiness.savedState


Preferences > com.microsoft.skypeforbusiness.plugin.plist
Solution 2: Clear The Keychain Access

You can also try to clear the keychain access. Just go to the KeyChain folder and delete everything.
Problem 5: Remove Beta System Settings Freeze

"I am trying to remove the new Catalina Beta from my system but every time I do that; beta system settings freeze."
Solution: Enter The Recovery Mode

The solution is very simple; you have to boot the device into the Recovery Mode. Erase your hard drive completely and then restore to the previous version of MacOS using your Time Machine backup or any other backup you have stored.

You can reboot Mac and hold "Command + R" keys until the Mac reboot is complete. Holding those key will send the Mac into Recovery Mode.
Problem 6: Could Not Connect to The Server

While updating to the Beta version of MacOS Catalina users are having trouble to connect to the server. They are getting "An error occurred while installing the selected updates".
Solution: Try to Update Again

It is possible that the server is down and you can try to update again. Just Navigate to the Apple menu at the upper left of the Mac screen. Click on the “Apple” logo. Next, choose “about this mac”. Then, you will see the pop-up windows below, click “Software Update”.


Problem 7: Asks Me for My Apple ID to Download from The App Store

After I reinstalled MacOS on my computer, I was asked to download my Apple ID from the App Store. This is very disturbing because I intend to sell the device.
Solution: Clear iPhone Data

We don’t know if the Apple ID is still saved on your device but you can take the following 6 steps to makes sure that it is erased for good.

1. First, you need to create a backup of the device. All the important files and data must be stored.

2.After you have backed up the entire device; sign out of iTunes.

Step 1: Launch iTunes and at the top of the panel, click on "Account"

Step 2: Then, go to "Authorizations" and finally click on "Deauthorize This Computer". You will be asked to provide your Apple ID and password.



3.After that, sign out of iCloud;

Step 1: Go to Apple Menu and click on "System Preferences".

Step 2: Click on iCloud and then click on "Sign Out".

You will be asked if you want to keep a copy of your iCloud data on the Mac; so, just click "Keep a copy to proceed".

4.Now, you have to sign out of iMessage. Steps are;

Step 1: Go to the Messages app and click "Messages".

Step 2: Then, navigate to "Preferences" and click "Accounts".

5.This step is optional but if you have paired any Bluetooth devices with the Mac, you need to unpair them.

6.Finally, erase your hard drive clean. The best option is to Factory Restore the device.These are steps, after completing them you will be ready to sell your device.
Problem 8: iTunes Be Discontinued as Stated by News Media

Apple has eliminated iTunes form the new MacOS Catalina for good, and they have distributed its functions into 3 parts; Apple TV, Apple Podcasts and Apple Music. But users are worried about what will happen to their purchased music files that they have compiled for decades.
Solution: Go to 3 Parts of The iTunes

As per Apple, they have split the iTunes functionality into 3 parts in the new MacOS Catalina. It has been split into Apple Music, Apple TV, and Apple Podcast. Any purchased movies will be transferred to Apple TV; purchased music will be transferred to Apple Music and podcasts will get transferred to Apple Podcast.
Problem 9: ExpressVPN Problems

The EpressVPN is not running on the new MacOS Catalina properly. It is simply not getting launched and some users have also complained that it is not even accepting the activation codes.
Solution: Remove All Applications Related to ExpressVPN

So, if you are having issues with ExpressVPN on MacOS Catalina beta, you need to follow the steps below to get it fixed;

Step 1: Go to "Applications" and look for "ExpressVPN" and send it to the bin.

Step 2: Now, go to "Finder" and search for "ExpressVPN". Your entire computer will be searched and you need to eliminate every application related to ExpressVPN.



Step 3: Now, reinstall the app again.

This procedure should work and get rid of the said issue.
Problem 10: iPhone Ringtones Sync Problems

You tried to transfer music to your new iPhone after updating to Mac Cantina but the device is not syncing.
Solution: Connect The iPhone to The MacBook

Step 1: First, select your iPhone, you will find it in the list of devices just under the location section.

Step 2: Now, pair the iPhone to the MacBook.

Step 3: "Trust This Computer" message will appear on your iPhone, click "Trust".

Step 4: You will be asked for your password and only after providing it you will see the details of the connected device on the screen of MacBook.



Step 5: Lastly, click "Sync" in order to start the process.
Extra Tips: How to Recover Deleted Data/Files from MacOS Catalina

If a few of your precious data or particular files got deleted during the fix of MacOS Catalina problems, don’t get upset.

If you lost data after you updated to a new iPhone, you can always use Gihosoft iPhone Data Recovery to get the data back from the old iPhone or backup.You may also like: iphonerecovery.com

9 comments:

  1. Coke and popcorn is the global website that offers best shows all around the world. This website is free and requires no signup or registration.

    ReplyDelete
  2. Your step by step guide is very good. Thanks!

    It's easy to delete Yahoo account. Simply Visit yahoo termination page and delete it. How is possible?

    Check it Yahoo delete user page

    ReplyDelete
  3. I Want to use this medium to appreciate an online ghost hacker, after being ripped off my money he helped me find my cheating lover and helped hack his WHATSAPP, GMAIL and kik and i got to know that he was cheating on me, In less than 24 hours he helped me out with everything, hacking setting is trust worthy contact him via: hackingsetting50@gmail.com

    ReplyDelete
  4. Online Geeks is the best platforms where you can learn all about social media when you have in trouble. Here is easy to use guide related to facebook account, youtube account issues. If you want simple solutions jus visit this blog right now!!
    Learn here
    Temporarily locked out of your Facebook account
    SIMPLE WAYS TO UNLOCK A LOCKED FACEBOOK ACCOUNT
    Facebook Account Hacked
    YouTube Problems
    What’s wrong with Facebook
    Your Account is Temporarily locked
    Can’t Open Facebook

    ReplyDelete

10 Top Catalina Update Problems

Problem 1: It Could Not Normally Run The IntelliJ A lot of users stated that the InstalliJ is not running properly on MacOS Catalina. The re...